Word je verdacht van een strafbaar feit, dan is het belangrijk om juridische hulp te zoeken. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter je voor een goede verdediging kunt zorgen.

Je wordt verdacht van witwassen?

Als je van witwassen wordt verdacht, hangt er een gerechtelijke procedure in de lucht. Het is verstandig om zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen. Komt het tot een procedure bij de rechter, dan kan de advocaat jouw belangen daar behartigen.

Wat is witwassen?

Wanneer jij geld hebt verdient op criminele wijze, wil je dat geld waarschijnlijk kunnen uitgeven. Omdat je wilde verbergen dat dit geld van criminaliteit afkomstig is, heb je geprobeerd om het een legaal uiterlijk te geven. Op het moment dat je dit deed, was je bezig om het geld ‘wit te wassen’. Witwassen is een strafbaar feit als je dit doet met zelf verdiend crimineel geld, maar ook als je crimineel geld van anderen helpt witwassen. Bij het witwassen van geld sta jij op de grens tussen de onderwereld en de bovenwereld. Aangezien witwassen van geld als belangrijk gevaar voor de bovenwereld wordt beschouwd, wordt er door justitie streng tegen opgetreden.

Vormen van witwassen

Witwassen van geld kan allerlei vormen aannemen. Twijfel je of jouw handelen eronder valt, dan kun je de handelingen waarvan je beschuldigd wordt vergelijken met onze voorbeelden.

Ben je bijvoorbeeld actief in de horeca of in het vastgoed en verzwijg je inkomsten, dan kun je dit geld alleen maar benutten wanneer je het hebt witgewassen. Datzelfde geldt voor inkomsten die je hebt verdiend met de handel in verdovende middelen. Deze branches zijn natuurlijk niet de enige plekken waar illegaal geld rondgaat. Ook kleine ondernemingen kunnen een plek vormen waar geld wordt witgewassen. Illegaal verdiend geld wordt dan vaak in stilte aan de omzet toegevoegd. Door het geld als inkomsten uit zo’n onderneming te presenteren, ben je bezig om het wit te wassen.

Natuurlijk kan het nog een stuk ingewikkelder. Witwassen op grote schaal gebeurt vaak in het buitenland. Nederlands geld wordt dan naar een buitenlands bedrijf overgemaakt en komt ‘als lening’ terug naar degene die het geld aan dat buitenlandse bedrijf heeft betaald.

Maar hoe was het illegale geld eigenlijk op een bankrekening terecht gekomen? Misschien is dat door een ‘geldezel’ gedaan. Was jij dat misschien? Ook dan kun je worden verdacht van witwassen van geld.

Strafeisen

Er wordt steeds strenger op witwassen gelet en de strafeisen kunnen pittig zijn. Sinds december 2001 vind je het strafbare gedrag in artikel 420bis van het Wetboek van Strafrecht. Het kan zomaar gebeuren dat er een gevangenisstraf wordt geëist van 4 jaar. Heb je al eens vaker witgewassen, dan kan die eis zelfs oplopen naar een gevangenisstraf van 6 jaar. Uiteraard zijn dit allebei maximumstraffen, de strafeis kan dus ook een stukje lager zijn.

Verloop onderzoek

Het onderzoek naar witwassen van geld kan op diverse manieren beginnen. Vaak is er een rol weggelegd voor de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Die kan bijvoorbeeld jouw administratie in beslag nemen en vervolgens aangifte van witwassen doen. Ook kan jouw naam uit het onderzoek naar witwassen bij iemand anders rollen.

Is er aangifte tegen jou gedaan, dan zal er een verhoor volgen bij de politie. Afhankelijk van de informatie die daaruit komt zal de officier van Justitie besluiten of jij verder zal worden vervolgd. Gebeurt dit inderdaad, dan zal de officier de zaak voor de strafrechter brengen. Jij wordt dan opgeroepen om op de zitting te verschijnen.

Aangezien witwassen kan worden gestraft met een gevangenisstraf van 4 jaar, is het mogelijk dat je in voorarrest wordt genomen. In dat geval wacht je niet thuis op je strafzaak, maar zit je opgesloten in een huis van bewaring. Een tussenoplossing is ook mogelijk, je bent vrijgelaten onder voorwaarden en moet bijvoorbeeld een enkelband dragen.

Wat wel en niet doen

Word je opgeroepen voor het politieverhoor, dan is het verstandig om hier naartoe te gaan. De kans is anders groot dat je wordt opgehaald en gevangengezet. Het is verstandig om al gelijk bij je eerste verhoor een strafrechtadvocaat in te schakelen. Zo worden jouw belangen het best beschermd.

Ben je vrijgelaten onder voorwaarden, dan is het niet verstandig om die voorwaarden te schenden. Word je dan opnieuw aangehouden, dan zul je alsnog je rechtszaak moeten afwachten in het huis van bewaring.

Wat kan een advocaat voor mij doen?

Een advocaat die meegaat naar het politieverhoor kan ervoor zorgen dat jouw rechten als verdachte volledig worden gerespecteerd. De advocaat zal je bijvoorbeeld vertellen wanneer je wel of beter niet kunt antwoorden op vragen die aan je worden gesteld.

Komt het tot een gerechtelijke procedure, dan kan de advocaat jou vertegenwoordigen tijdens het proces. Ook nu kan dit in jouw voordeel zijn, omdat er vaak grote persoonlijke belangen spelen.

Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?

Het inschakelen van een strafrechtadvocaat is niet verplicht. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Zeker nu je verdacht wordt van een misdrijf waar 4 en soms zelfs 6 jaar gevangenisstraf op staat. Kun je aantonen dat je over weinig inkomsten en vermogen beschikt, dan kun je wellicht gebruikmaken van rechtsbijstand die door de overheid wordt betaald.

Voor het vinden van een goede advocaat kun je altijd terecht binnen het netwerk van Omnius.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory