Oplichting en bedrog zijn strafbare feiten waar een flinke gevangenisstraf op staat. Word je van zo’n strafbaar feit verdacht, dan is het verstandig om je zaken snel op orde te krijgen.
- Je wordt verdacht van oplichting?
- Wat is oplichting?
- Vormen van oplichting.
- Internetoplichting
- Strafeisen
- Wat wel en niet doen
- Wat kan een advocaat voor mij doen?
- Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?
Je wordt verdacht van oplichting?
De politie heeft laten weten dat je als verdachte staat geregistreerd voor het feit van oplichting/bedrog. Binnenkort moet je bij het politiebureau langskomen voor het verhoor. Misschien is het allemaal nog iets minder vrijblijvend en zit je al gevangen. Je zit in het huis van bewaring en wacht op de behandeling van jouw strafzaak. Schakel zo snel mogelijk een advocaat in, want die kun je goed gebruiken.
Wat is oplichting?
Als je door misleiding iemand geld of goederen afhandig weet te maken, pleeg je het strafbare feit oplichting. Je behaalt een voordeel terwijl je iemand misleidt. Naast geld of spullen kan het ook gaan om waardevolle informatie. Ook kun je iemand zodanig misleiden dat hij of zij een schuld aan jou op zich neemt of jou een schuld kwijtscheldt. Al dit soort handelingen vallen onder het kopje misleiding/bedrog.
Vormen van oplichting
Oplichting bestaat in een groot aantal vormen. Dat is logisch, want elke verhouding waarbinnen iemand bedrogen wordt is anders. Het wetsartikel is zo geformuleerd dat al deze strafbare handelingen er onder vallen. Een poging tot oplichting is trouwens ook strafbaar.
Een paar voorbeelden van oplichting zijn wel te geven. Zo kan er bij het faillissement van een bedrijf flink worden gelogen. Vindt op basis daarvan bij iemand verrijking plaats, dan kan die persoon vervolgd worden voor oplichting. Ook fraude die door sommige aanbieders van thuiszorg wordt gepleegd, is een vorm van oplichting. Het rommelen met een kilometerteller is dat eveneens. Wordt er met betaalproducten gefraudeerd, dan kan dat evengoed onder het kopje oplichting worden geschoven. Een vorm van oplichting die sterk in opkomst is, betreft het bedriegen van mensen op internet.
Internetoplichting
Eigenlijk zijn alle manieren waarop iemand online onder een valse voorstelling van zaken geld, goederen of informatie afhandig wordt gemaakt vormen van internetoplichting. Bekend zijn situaties waarin via niet bestaande webshops producten worden aangeboden. Na betaling wordt dan niets geleverd. Ook nephandel via Markplaats valt hieronder. Fraude op Whatsapp, identiteitsfraude en telecomfraude zijn eveneens bestaande vormen van oplichting op internet. Aangezien het internet een groot bereik heeft, leveren valse handelingen vaak al snel veel geld en goederen op. Ook fraude met online bankieren kan worden geschaard onder het begrip internetoplichting.
Strafeisen
Oplichting en bedrog zijn strafbare feiten waarop streng wordt gerechercheerd. De feiten zijn strafbaar gesteld in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Je kunt er een gevangenisstraf voor krijgen van maximaal 4 jaar. Ook kun je met een flinke geldboete worden gestraft. Die kan namelijk oplopen tot € 78.000. Aangezien de overheid deze feiten als ontwrichtend voor de samenleving beschouwt, kan je ook het recht verliezen om bepaalde beroepen uit te oefenen. Dat kan dus ook jouw eigen beroep zijn. Pleeg je binnen 5 jaar recidive, dus licht je opnieuw iemand op, dan kan de strafmaat zelfs nog worden verhoogd.
Wat wel en niet doen
Word je opgeroepen voor een verhoor, dan is het niet verstandig om weg te blijven. Je krijgt dan zeker de politie achter je aan en de kans is groot dat je wordt opgesloten. Wat je wel moet doen is nadenken over je verdediging. Regel snel een advocaat, want die kan je helpen om jouw belangen zo goed mogelijk te beschermen.
Wat kan een advocaat voor mij doen?
Een advocaat kan jou vergezellen bij het politieverhoor en zorgen dat je op een verstandige manier antwoord geeft op de gestelde vragen. Hij of zij kan ook zelfstandig vragen stellen aan, en opmerkingen maken tegen, de verhorende politieagent. Vindt er communicatie plaats tussen jou en de officier van justitie, dan kan jouw advocaat ook daarbij behulpzaam zijn. Komt het uiteindelijk tot een strafproces voor de rechter, dan helpt de advocaat jou zo goed als mogelijk is door dit strafproces heen.
Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?
Het inschakelen van een strafrechtadvocaat is niet verplicht. Maar met zo’n zware verdenking is het zeker wel aan te raden. Wacht dus niet met het inschakelen van een advocaat. Op het moment dat je op de hoogte raakt van de verdenking die er tegen jou is, kun je het beste direct een advocaat inschakelen. Daarbij hangt het af van het type oplichtingszaak welke advocaat daar het beste op is ingespeeld. Bovendien is het handig als de advocaat dicht bij jouw woonplaats kantoor houdt. Om te zorgen dat je met een goede advocaat in contact wordt gebracht, bevelen we je aan om gebruik te maken van het netwerk van advocaten dat Omnius aan jou ter beschikking stelt.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.