Keuzehulp echtscheiding
Ben je van plan om van elkaar te scheiden of ben je er al mee bezig, dan komt er heel wat op je af. Naast heftige emoties moeten financiële zaken zo goed mogelijk worden afgehandeld. Zijn er bij de scheiding ook minderjarige kinderen betrokken, dan moeten daarover belangrijke afspraken worden gemaakt.
Inleiding
Scheiden doe je eigenlijk in alle gevallen dat je breekt met de partner waarmee je duurzaam hebt samengewoond en misschien ook kinderen hebt gekregen. Formeel is het woord scheiding gereserveerd voor degenen die voor de burgerlijke stand zijn gehuwd. Maar geregistreerd samenwonenden en samenwonenden met een samenlevingsovereenkomst moeten dezelfde zaken regelen.
Zolang financiële zaken niet goed geregeld zijn blijf je er vaak samen voor aansprakelijk. Zijn er over de kinderen geen goede afspraken op papier gemaakt, dan kan het scheiden of ‘uit elkaar gaan’ formeel niet worden afgerond. Vaak zijn de regels ingewikkeld en is professionele ondersteuning gewenst.
Verdeling van het bezit
Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen, dan zijn bij het einde van het huwelijk alle bezittingen en schulden van jullie samen. Ook geregistreerd partners en samenwonenden kennen vaak een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die tijdens het samenleven zijn ontstaan van jullie beiden zijn.
Je begrijpt wel dat hier werk aan de winkel is. Banksaldi moeten worden gesplitst als ze op een gezamenlijke rekening staan. Die gezamenlijke rekening moet vervolgens worden opgezegd. Wordt er op een gezamenlijke rekening gespaard, dan moet ook dit spaargeld worden gesplitst en naar een privérekening worden overgeboekt. Hetzelfde geldt voor beleggingen of beleggingsrekeningen als die er zijn.
Financiële afspraken
Consumptieve schulden kunnen alleen in overleg met de schuldeiser worden overgedragen aan één van de partners of worden gesplitst. Die schuldeiser moet er immers vertrouwen in hebben dat degene die de schuld draagt voldoende solvabel is. Hetzelfde geldt voor een hypothecaire schuld. Is het de bedoeling dat één van de partners in de gekochte woning blijft wonen, dan kan de hypotheekschuld alleen worden overgedragen aan die persoon als de bank hem of haar voldoende solvabel vindt. Denkt de bank dat diegene niet in staat is om de hypotheekschuld zelfstandig te dragen, dan blijft de hypothecaire schuld op gezamenlijke naam staan. Tenzij natuurlijk de vertrekkende partner bereid is om de schuld over te nemen en de bank hiermee akkoord gaat.
Blijft de vertrekkende partner meebetalen aan de rente en aflossing van de koopwoning, dan kan dit fiscaal als alimentatie worden beschouwd. Maar om dit naar de Belastingdienst geldend te maken, moet deze afspraak worden opgenomen in een officiële (echtscheidings) convenant.
Ditzelfde geldt voor de alimentatie in geld die de ene partner aan de andere betaalt. Bovendien kunnen er kinderen zijn waarvoor alimentatieafspraken moeten worden gemaakt. Partneralimentatie en kinderalimentatie komen pas vast te staan als ze in de convenant zijn opgenomen. Die convenant vormt naar de belastingdienst toe het bewijs van de financiële situatie. Ook vormt het de grondslag als er later over de alimentatie gerechtelijke procedures worden gestart.
Ouderlijk gezag en bezoekrecht
Na een scheiding of het anderszins opbreken van de relatie blijven de kinderen onder het gezag van beide ouders staan. De verplichtingen en verantwoordelijkheden voor het kind blijven dus bij allebei de ouders aanwezig. De afspraken over wie de zorg draagt, wanneer en hoe, moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Dit wordt ook wel de regeling van het bezoekrecht of de omgangsregeling genoemd.
Er zijn geen standaard oplossingen voor, de inhoud van de afspraken wordt in goed overleg bepaald. Net als de echtscheidingsconvenant wordt het ouderschapsplan met hulp van een advocaat opgesteld. Lukt het niet om tot een vergelijk te komen, dan kan het gebeuren dat één van de ouders of beide ouders naar de rechter stappen om een omgangsregeling te eisen. Ook kan de inzet van zo’n geding zijn om te eisen dat het ouderlijk gezag alleen bij hem of haar komt te liggen. De rechter zal een verzoek tot eenhoofdig ouderschap alleen in bijzondere situaties toewijzen.
Hulp bij het regelen van de scheiding
Kunnen jullie nog steeds goed met elkaar overweg, dan loont het de moeite om samen heldere afspraken te maken. Er worden online handige voorbeelden ter beschikking gesteld voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Wel is het verstandig om het eindresultaat door een advocaat of mediator te laten beoordelen.
Mediation kan ook helpen om samen tot goede afspraken te komen. Er zijn advocaten die mediation aanbieden en mediators met een niet-juridische achtergrond. Tijdens het proces van mediation werken ze niet voor één van jullie, maar voor jullie beiden. Staan jullie wat meer vijandig tegenover elkaar, dan kun je het beste allebei een eigen advocaat nemen. De advocaten kunnen voor jullie proberen om in onderling overleg tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk.
Omnius stelt jullie graag haar netwerk ter beschikking voor het vinden van een goede mediator of advocaat. Uiteindelijk is het in ieders belang om de scheiding zo soepel en effectief mogelijk af te ronden. Neem daarom gerust contact met ons op.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
 Â
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
 Â
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
 Â
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
 Â
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
 Â
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.