Word je op staande voet ontslagen, dan heb je te maken met de meest ongunstige vorm van ontslag. Zo’n ontslag op staande voet aanvechten is dan ook iets dat je gelijk moet gaan doen. Dit ontslag heeft namelijk ver strekkende gevolgen voor je financiële situatie: Van de ene op de andere dag heb je geen inkomen meer en je verliest ook het recht op een WW-uitkering. Je bent namelijk ‘verwijtbaar werkloos’ geworden.

Wat is ontslag op staande voet?

Een ontslag op staande voet is een ontslag dat wordt uitgevoerd direct nadat het door je werkgever is aangezegd. De werkgever ziet een ‘dringende reden’ voor het ontslag en moet deze reden direct aan jou mededelen.

Ontslag op staande voet volgt dus niet de route die normaal gesproken eerst moet worden afgelegd. De werkgever hoeft dus niet eerst het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) te laten instemmen. Ook de kantonrechter hoeft niet bij dit ontslag te worden betrokken. Dat is allemaal natuurlijk niet in jouw belang. Jij moet immers juist dit ontslag op staande voet aanvechten bij de rechter, zo snel als dit mogelijk is. Stuur om te beginnen jouw werkgever een brief, waarin staat dat jij je bereid en beschikbaar houdt om de werkzaamheden te hervatten. Dit kan je later helpen in de door jou aangespannen procedure.

Vereisten bij ontslag op staande voet

De vereisten staan niet helder in de wet omschreven. De redenen waarom iemand ontslag op staande voet kan krijgen lopen ver uiteen. De wet vat al die redenen samen door te spreken van een ‘dringende reden’. Natuurlijk kun jij je hierbij wel een paar dingen voorstellen. Denk aan een werknemer die geld of spullen van zijn baas heeft achterovergedrukt. Een andere situatie is de werknemer die dronken op zijn werk verschijnt. Ook het blijven weigeren van opdrachten die de werkgever geeft, kan een reden zijn voor ontslag op staande voet.

Toch blijken de voor het ontslag aangevoerde redenen niet altijd houdbaar te zijn. De werkgever kan ze niet bewijzen of de feiten blijken toch wat anders te liggen. Ook kan het zijn dat de werkgever tussen het incident en de ontslagaanzegging te veel tijd heeft laten verstrijken. Dan mist het ontslag op staande voet de vereiste ‘onverwijldheid’. Ga je met jouw advocaat het ontslag op staande voet aanvechten, dan spitst jouw zaak zich vaak toe op dit soort punten.

Wanneer niet toegestaan

In de wet worden een aantal omstandigheden genoemd waarbij het voor een werkgever niet is toegestaan om jou te ontslaan. Bijvoorbeeld:

  • Als je ziek bent, tijdens de eerste twee jaar;
  • Als jouw werkgever je niet voldoende heeft helpen re-integreren na ziekte;
  • Wanneer je de functie van Arbo-deskundige hebt;
  • Tijdens je militaire dienstplicht, ook in het buitenland;
  • Wanneer de onderneming in handen aan het komen is van een andere onderneming;
  • Tijdens je zwangerschap en tijdens het zwangerschaps- of bevallingsverlof;
  • Tijdens de eerste 6 weken waarin je weer werkt na je zwangerschap;
  • Wanneer je hebt aangegeven dat je ouderschaps- of zorgverlof wilt nemen;
  • Vanwege een vakbondslidmaatschap;

2 mogelijkheden om ontslag op staande voet aan te vechten

Het ontslag op staande voet aanvechten kun je op twee manieren doen. In allebei de gevallen heb je wel een goede arbeidsrechtadvocaat nodig.

De eerste weg die je kunt bewandelen is de informele weg. Je kunt dan samen met je advocaat in overleg gaan met je werkgever. Vaak mondt dit uit in een schikking. Afgesproken kan worden dat je weer door mag gaan met je werk of dat het ontslag op staande voet wordt omgezet in een beëindiging met wederzijds goedvinden. Jij hebt daarmee je WW-rechten terug en krijgt wellicht een ontslagvergoeding.

Lukt het niet langs de informele weg, dan start je samen met je arbeidsrecht advocaat een gerechtelijke procedure. Je gaat dan het ontslag op staande voet aanvechten bij de kantonrechter. Zorg ervoor dat je deze procedure aanspant binnen twee maanden nadat het ontslag op staande voet werd gegeven.

Aanspraak maken op een vergoeding

Kun je met succes het ontslag op staande voet aanvechten bij de kantonrechter, dan heeft de werkgever een probleem. Door de vernietiging van het ontslag op staande voet, ontstaat er voor jou alsnog een recht op uitbetaling van je loon. Dit kan voor de werkgever flink in de papieren lopen. Is de verhouding zodanig verstoord dat je niet meer terug wilt keren, dan kan de kantonrechter besluiten dat de werkgever jou een billijke vergoeding moet betalen.

Wanneer moet je een advocaat inschakelen?

Op het moment dat jij geconfronteerd wordt met een ontslag op staande voet, is het verstandig om direct een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Deze weet alles van termijnen waar je rekening mee moet houden en van de manieren waarop jij je kunt verweren tegen de werkgever. Loopt het uit op een kantongerechtsprocedure die jij vervolgens wint, dan zal jouw werkgever meestal de kosten van jouw advocaat moeten betalen.

Kosten advocaat bij ontslag op staande voet

De kosten van een arbeidsrechtadvocaat drukken natuurlijk flink op je budget. Anderzijds hangt het voortbestaan van een redelijk budget in belangrijke mate af van hem of haar. Eenvoudige zaken vergen een advocaat die algemeen in het arbeidsrecht is gespecialiseerd. Wordt het ontslag op staande voet complex, zoek dan wat verder door naar een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Het tarief ligt in de meeste gevallen tussen de 175 en 300 euro per uur.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory