Met een rechtsbijstandverzekering ben je gedekt tegen hoge kosten advocaat die je maakt bij een mogelijk juridisch conflict. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, weigering doorbetaling loon van jouw werkgever of een ernstig verkeersongeluk waar jij betrokken bij bent. Een rechtsbijstandverzekering is om die reden vaak geen overbodige luxe. We leggen je hieronder uit wat er komt kijken bij het afsluiten van een goede rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering checklist

Raakvlakken

Rechtsbijstandverzekering vergelijken Het kan zijn dat jezelf meerdere verzekeringen hebt. Het is dan handig om te kijken of je geen overlap hebt tussen de dekkingen van de verzekeringen. Je wil immers geen onnodige kosten maken voor iets waar je al bij een andere verzekering voor gedekt bent. Heb jij bijvoorbeeld een verkeersrechtsbijstand dekking? Dan is het niet nodig om bij jouw autoverzekering nog een rechtsbijstandverzekering te nemen.

Gezinssituatie

Kijk in wat voor soort huidige gezinssituatie je op dit moment bevindt. Je kunt namelijk jezelf, je partner maar ook de kinderen in de gezinspolis opnemen.

Kies de juiste dekking

Zorg dat je vooraf in gedachte hebt welke dekking je nodig hebt. In de meeste gevallen is een rechtsbijstandverzekering onder te verdelen in Consument & Wonen, Werk & Inkomen, Fiscaal & Vermogen en tot slot verkeer.

Maximale vergoeding

Afhankelijk per verzekeraar geldt er een maximale vergoeding voor juridische kosten. Let ook op de externe kosten waar jij je voor kunt dekken. Dit zijn externe kosten van een advocaat, reiskosten en deskundige processen die buiten de dekking van de juridische hulp valt.

Juridische hulp

Verzekeraars bieden zelf geen juridische hulp aan. Er zijn rechtshulpverleners zoals DAS en SRK die dit op professionele wijze oppakken en uitvoeren. Wel zijn er enkele uitzonderingen waar verzekeraars een beperkte rechtshulp mogen aanbieden onder een stichting zoals Achmea en Univé.

Eigen risico

De meeste verzekeraars hanteren geen eigen risico. Maar dit kan wel eventueel afwijken per verzekeraar. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wachttijd

Vergelijk altijd per verzekeraar en rechtsgebied hoe lang de maximale wachttijd bedraagt voordat je een rechtsbijstandverzekering kunt afsluiten. Wachttijden kunnen oplopen tot enkele maanden. Zorg er goed voor dat je dit aspect meeneemt.

Opzeggen

Kijk over welke periode je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Raadpleeg altijd jouw verzekeraar over de exacte looptijd. Daarnaast kan een verzekeraar jou ook afwijzen indien je teveel claims indient, maar ook de maandelijkse premie niet op tijd betaalt.

Vergelijken en afsluiten

Nadat je al deze stappen hebt ondernomen kom je over tot actie en kun je snel en eenvoudig de beste rechtsbijstandverzekering vergelijken en afsluiten.