De verkoop van een bedrijf is een ingrijpend en complex proces. Om welke reden iemand ook besluit te verkopen, zo een beslissing neem je niet over één nacht ijs. Bij een bedrijfsverkoop komen namelijk veel aspecten kijken en het moet zorgvuldig gebeuren. Eén van de belangrijkste aspecten is het juridische deel. In deze blog bespreken we welke juridische aspecten een rol spelen bij de verkoop van een bedrijf en hoe juridische hulp hierbij kan ondersteunen.

Waar moet je beginnen bij de verkoop van een bedrijf?

Hoewel de aanleiding van een verkoop meestal wel duidelijk is, is het belangrijk om de verkoopdoelen duidelijk te formuleren. Wat wil iemand bereiken met de verkoop? Is een hoge verkoopprijs belangrijk, of is het belangrijker dat de nieuwe eigenaar de oorspronkelijke visie deelt? Deze doelen bepalen aan de ene kant hoe het proces aangepakt moet worden en aan de andere kant ook welke juridische stappen genomen moeten worden.

De juridische structuur bepalen

Een van de eerste juridische stappen is het bepalen van de juridische structuur van een bedrijf. Dit betekent dat je kijkt naar de rechtsvorm (eenmanszaak, B.V., N.V., etc.) en welke verplichtingen daaruit voortvloeien. Het stoppen of overdragen van een eenmanszaak is bijvoorbeeld eenvoudiger af te handelen dan bij een N.V. Het is belangrijk zorgvuldig na te gaan welke verplichtingen de rechtsvorm met zich meebrengt, zodat het verkoopproces zo soepel mogelijk verloopt. Het ondernemersplein van de overheid heeft voor iedere rechtsvorm die juridische vervolgstappen vastgelegd.

Due diligence uit laten voeren

Een ander belangrijk juridisch aspect is de due diligence. Daarbij voert de koper een grondig onderzoek uit naar de juridische, financiële en operationele status van het bedrijf. Dit helpt de koper om een weloverwogen beslissing te maken en beschermt de verkoper tegen mogelijke claims achteraf.

Fiscale en arbeidsrechtelijke aspecten in kaart brengen

Bij de verkoop van een bedrijf moet er rekening worden gehouden met de fiscale gevolgen van de verkoop. Denk aan heffing van vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Als er personeel in dienst is van het bedrijf dan kan een verkoop ook gevolgen hebben voor hen. Het is verstandig om een ervaren adviseur of advocaat te laten helpen om deze aspecten goed te regelen.

Het contract opstellen

Het belangrijkste juridische aspect van een verkoopproces is natuurlijk het contract. Hierin worden alle afspraken tussen koper en verkoper vastgelegd. De overeenkomst bevat onder andere bepalingen over de koopprijs, betalingsvoorwaarden, garanties, en vrijwaringen. Deze overeenkomst moet waterdicht is om toekomstige geschillen te voorkomen. Na ondertekening van het contract is het tijd voor de overdracht.

Juridische hulp bij verkoop van een bedrijf

Hierboven zijn een paar van de belangrijkste juridische aspecten van een verkoopproces benoemd. De lijst is echter niet uitputtend. Zonder de juiste juridische hulp bij de verkoop van een bedrijf loop je dan ook het risico dat je belangrijke details over het hoofd ziet. Dat kan later weer voor problemen zorgen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en de juiste ondersteuning inschakelt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory