Scheiden gaat vaak gepaard met veel onderhandelen, vooral als jij en je echtgenoot besloten hebben jullie echtscheiding te bemiddelen. Nieuw in het onderhandelen? Hier zijn zeven onderhandelingstechnieken voor echtscheiding om je te helpen uit je echtscheiding te halen wat je echt wilt.
Maak de balans op
Welke kwesties moeten in je echtscheiding geregeld worden? Welke huwelijksgoederen staan op het spel? Zijn er schulden te verdelen? Voordat je met je echtgenoot besprekingen begint, verzamel je actuele documentatie over alle gedeelde bezittingen en schulden uit je huwelijk, en ook bewijzen van je inkomen, recente belastingaangiften, verzekeringspolissen, bonnen van recente grote aankopen, een gedetailleerd gezinsbudget, en andere relevante informatie. Je kunt nooit te veel documentatie hebben, dus laat niets weg. Je echtscheidingsadvocaat kan je helpen bij het stellen van prioriteiten voor deze zaken en de rol die ze in het onderhandelingsproces kunnen spelen.
Zoek uit wat je echtgenoot wil
Neem, voordat je je gewenste uitkomsten voor de echtscheiding kenbaar maakt, de tijd om naar je echtgenoot te luisteren en uit te zoeken wat hij of zij werkelijk wil. Deze tactiek helpt bij het onderhandelen om twee redenen:
- Wanneer mensen het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt en het gevoel hebben dat hun mening serieus genomen wordt, gaat dat een heel eind in de richting van het verlagen van de spanning in de kamer; luisteren naar de behoeften van je echtgenoot betekent dat je echtgenoot waarschijnlijk meer bereid zal zijn om naar die van jou te luisteren.
- Inzicht in wat je echtgenoot wil kan je helpen mogelijke onderhandeling mogelijkheden te identificeren. Als zij het vakantiehuisje wil, maar jij een groter percentage van de aandelenportefeuille en stiekem niets geeft om het hebben van een tweede huis, kan het hebben van dit soort informatie een gemakkelijke manier zijn om snel te onderhandelen over een uitkomst die jullie beiden aanvaardbaar vinden.
Geef voorrang aan wat je wilt
Het is misschien leuk om de woonkamer meubelset te houden waar je overuren voor gemaakt hebt om je te kunnen veroorloven. Maar als het erop aankomt je over de meubels in te graven versus je echtgenote maandelijks iets minder alimentatie te betalen omdat ze haar wens krijgt het grootste deel van de inboedel van het huis te houden – wat klinkt dan beter? Denk bij het stellen van prioriteiten na over wat het beste is voor je toekomstige financiën, de toekomst van je gezin, en wat je bereid bent op te geven om een beter leven voor de boeg te krijgen.
Breng het momentum op gang
Misschien heb je het gevoel (of weet je het ronduit) dat er een strijd over voogdij of alimentatie op komst is. Om de weg te bereiden voor vreedzamere discussies over dit soort hete hangijzers, probeer je over zoveel mogelijk kleinere kwesties overeenstemming te bereiken om vaart in je onderhandelingen te krijgen.
Het eerst bespreken van moeilijk op te lossen kwesties heeft de neiging onderhandelingen te doen ontsporen, omdat het tot spanning kan leiden die overslaat op de kwesties die volgen. Nadat je bijvoorbeeld de onderhandelingen over de voogdij hebt doorgeworsteld, kan die flatscreen TV die je bereid was los te laten opeens een enorme zaak lijken, en barst er weer een ruzie los. Je echtscheidingsadvocaat kan je helpen kwesties in je echtscheiding op te sporen die gemakkelijk te regelen zouden moeten zijn.
Bepaal je standpunt, niet je eisen
Neem, voor je gaat onderhandelen, de tijd om je standpunt over de problemen te formuleren, en let er daarbij op dat je geen eisen stelt maar een standpunt inneemt. Bijvoorbeeld, in plaats van tegen je echtgenoot te zeggen: “Ik wil ons kind 50 procent van de tijd”, probeer iets in de trant van: “Ons kind houdt van ons allebei. En wij houden allebei van hem. Als zodanig denk ik dat 50/50 ouderschap tijd ons kind de beste mogelijkheid geeft om liefdevolle relaties met ons beiden te blijven ontwikkelen.” Schrijf deze standpuntverklaringen zo nodig van tevoren uit en houd ze tijdens de onderhandelingen voor je.
Creëer Win-Win scenario’s
Denk bij het opstellen van je standpuntverklaringen ook aan manieren waarop je schikking opties kunt framen als iets dat voor jullie beiden een probleem oplost. Bij onderhandelingen over het ouderlijk huis, bijvoorbeeld, kun je in plaats van tegen je echtgenoot te zeggen: “Ik wil het huis”, proberen de situatie in meer win-win termen uit te leggen: “Ons huis is oud en heeft regelmatig reparaties nodig. Ik heb de meeste reparaties uitgevoerd toen we er woonden en deed dat goedkoop in vergelijking met het inhuren van een reparateur. Als je het huis wilt, zal je uiteindelijk veel geld kwijt zijn aan reparaties, waaronder het nieuwe dak waarvan we allebei weten dat het nodig is. Ook zal ik een andere woonruimte moeten zoeken, wat ons beiden uiteindelijk meer geld kost. Dus om de kosten voor ons beiden te beperken, denk ik dat het beter is als ik in het huis blijf wonen en jij je aandeel in het eigen vermogen krijgt.”
Laat je ego (en emoties) bij de deur
Het einde van een huwelijk verloopt bijna nooit zonder emotionele fallout. Maar weet dat meenemen van boosheid, frustratie en jaloezie in de onderhandelingsruimte een bijna zekere manier is om op de lange duur niet te krijgen wat je wilt
Of je nu een therapeut moet bezoeken, een boksbal moet kopen, moet mediteren, of gewoon een grappige film moet kijken en met een vriend moet lachen, doe alles wat je kunt om in een neutraler gemoedstoestand te komen als je aan de onderhandelingstafel gaat zitten.
Gerelateerde blogs
Tips om te weten wanneer je moet gaan scheiden
In de populaire media wordt echtscheiding vaak voorgesteld als een tragedie, maar de realiteit is dat de ervaring even .. >
Beste boeken over scheiden (2024)
Er zijn heel veel boeken geschreven over scheiden en echtscheiding. Maar welke boeken moet je nu lezen als je .. >
9 tips voor het vinden van de beste advocaat echtscheiding
Een goede advocaat echtscheiding zoeken hoeft niet moeilijk te zijn. Op deze pagina vind .. >
Online scheiden: Vergelijk aanbieders (2024)
Online scheiden of scheiden via Internet is al vele jaren mogelijk en is wel zo gemakkelijk. Belangrijkste verschil met een .. >
7 tips voor succesvol onderhandelen bij een echtscheiding
Scheiden gaat vaak gepaard met veel onderhandelen, vooral als jij en je echtgenoot besloten hebben jullie echtscheiding te bemiddelen. .. >
12 financiële fouten bij je echtscheiding die je moet vermijden
Hier zijn enkele financiële fouten die je moet vermijden als het gaat om het onderhandelen over je echtscheidingsregeling. .. >
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.