Het is bijna zeven jaar geleden dat “bewust ontkoppelen” de manier waarop we scheiden herdefinieerde. En in het kielzog ervan zijn meer vooruitstrevende concepten opgedoken.
1. Het gebeurt allemaal online
Volgens echtscheidingsadvocaat de Bakker is een van de grootste echtscheidingstrends voor 2021 dat veel scheidingen online worden afgehandeld. “Met zoveel sluitingen van rechtbanken en beperkte toegang tot familierecht afdelingen, moesten advocaten en hun cliënten creatief worden,” legt hij uit. Dat betekende dat ze op Zoom sessies moesten houden om voogdijregelingen, verdeling van bezittingen en meer uit te spitten.
En de Bakker zegt dat na de pandemie de overstap naar online scheiden alleen maar groter zal worden. “We hebben een nieuwe – en kosteneffectieve – manier gevonden om het echtscheidingsproces te doorlopen,” voegt ze eraan toe. Als gevolg daarvan schieten veel meer echtscheidings- en bemiddelingsplatforms online uit de grond, voegt hij eraan toe.
2. Het aantal ‘Grijze Scheidingen’ neemt toe
Ook wel een “zilveren scheiding” genoemd, verwijst een grijze echtscheiding naar de haarkleur van de demografie van de mensen die gaan scheiden. Met andere woorden, dit zijn echtparen die al 20 of 30+ jaar samen zijn. Veel van hen hebben oudere kinderen en aanzienlijk meer bezittingen dan een jonger echtpaar – dingen als onroerend goed, pensioeninkomsten en uitgebreider spaargeld. De Bakker zegt dat echtscheidingen voor deze leeftijdsgroep een stijging zien. “Nu Baby Boomers hun gouden jaren ingaan, zien we steeds meer voorbeelden van deze demografische verschuiving,” verklaart de Bakker.
In feite scheiden Baby Boomers van 60+ in een hoger tempo dan enige andere leeftijdsgroep. Volgens de Bakker variëren de redenen voor de plotselinge opleving. Het kan een gevolg zijn van de pandemie, maar veel vaker hangt het samen met dramatische levensovergangen, zoals “empty nesters” worden, na een leven lang achter kinderen aan te hebben gezeten. Of een heroverweging van doelen in je latere jaren.
3. Sociale media op pauze
Wat je tijdens een echtscheidingsprocedure op sociale media zegt kan en zal in een rechtszaak tegen je gebruikt worden. Daarom adviseert de Bakker zijn cliënten om ofwel een pauze in te lassen van sociale media, ofwel op zijn minst te beseffen dat hun accounts toegankelijk zijn en als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden.
Een teken van een grotere trend? Het is niet alleen Facebook, maar ook Snapchat, TikTok en Instagram kunnen allemaal gebruikt worden om bewijs te leveren van tijd en plaats, uitgavengewoonten, ontrouw en meer. Bottom line: Bij echtscheiding is het beter om op deze platforms tijdelijk op pauze te zetten.
4. Bird-Nesting is nog steeds een ding … maar er is een pandemische draai aan gegeven
Een evergreen trend? Misschien. Bird-nesting is steno voor wanneer kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en scheidende ouders in en uit elkaar rouleren. Wanneer ze niet bij de kinderen zijn, verblijft de uitwonende ouder meestal in een appartement in de buurt, bijvoorbeeld bij een familielid. de Bakker zegt dat de pandemie ervoor gezorgd heeft dat woonarrangementen voor paren met kinderen weer groeit. “Mensen nestelen nog steeds vogels tijdens de vroege overgangsfasen van een scheiding of echtscheiding, maar tijdens de pandemie hebben we gezien dat gescheiden gezinnen samen tijd doorbrengen als deel van bubbels of pods, zodat kinderen veilig van het huis van elke ouder heen en weer kunnen gaan, zonder dat ze tussendoor in quarantaine moeten,” zegt ze. Natuurlijk vergt dit nogal wat samenwerking, overleg en communicatie, voegt de Bakker eraan toe. Maar dat heeft ook een positieve kant. “Ik heb veel mensen zien melden dat ze nu veel beter met hun co-ouder kunnen opschieten dan toen ze getrouwd waren.”
5. Co-ouderschap apps helpen bij voogdijgeschillen
Over communicatie tussen co-ouders gesproken, de Bakker heeft het gebruik (en succes) zien toenemen van apps als Co-Parenter, Our Family Wizard, Talking Parents en meer. Ze helpen niet alleen met de kleinste details, zoals het plannen van vakanties, maar veel apps bevatten ook on-demand bemiddeling met gepensioneerde familierechters of gerechtsdeskundigen, zodat je met een paar tikjes een deskundige kunt inschakelen om een netelige situatie op te lossen. Een win-win situatie.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.