Arbeid verrichten we allemaal. Vaak doen we dit in dienstverband. Het werk dat we hebben en het inkomen dat we hieruit krijgen heeft voor ons grote waarde. Gaan er dingen fout dan proberen we ons te beschermen. Hoe doen we dat? In dit artikel bespreken we de arbeidsrecht advocaat. De volgende vragen worden beantwoord:
- Wat is arbeidsrecht?
- Wat is een arbeidsrecht advocaat?
- Wat doet een arbeidsrecht advocaat?
- Hoeveel kost een arbeidsrecht advocaat?
- Worden kosten arbeidsrecht advocaat vergoed?
- Wat kan een arbeidsrecht advocaat voor mij doen?
- Wanneer moet ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?
- Wanneer heb ik een arbeidsrecht advocaat nodig?
- Hoe vind ik een goede arbeidsrecht advocaat?
- Wat is de beste arbeidsrecht advocaat voor mij?
- Gratis advies arbeidsrecht
Wat is arbeidsrecht?
Alle wetten en regels die te maken hebben met werken vind je terug in het arbeidsrecht. Vaak zal de hulp van een arbeidsrechtadvocaat worden ingeroepen bij conflicten. Bijvoorbeeld tussen de werknemer en de werkgever. De advocaat wordt dan gevraagd om zo’n conflict te behandelen, bijvoorbeeld door te bemiddelen.
Ook moeten juridische documenten die met werk samenhangen zorgvuldig worden opgesteld en vakkundig worden beoordeeld. Ook hier ligt een belangrijke taak voor de arbeidsrechtadvocaat.
Wat is een arbeidsrecht advocaat?
Om je arbeidsrecht advocaat te mogen noemen moet je als advocaat gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht. In een groot deel van de zaken speelt dan het ontslagrecht een grote rol. Een arbeidsrecht advocaat is een echte ontslagrecht specialist. Hij of zij weet er veel meer vanaf dan een advocaat met een algemene rechtspraktijk die naast andere zaken ook ontslagzaken doet.
Een advocaat met specialisatie arbeidsrecht is voortdurend in de weer met ontslagzaken. De ervaring en kennis wordt continu op peil gehouden door behandelen van nieuwe zaken, bijhouden van vakliteratuur en rechtspraak op arbeidsgebied. Vindt er een vernieuwing in het arbeidsrecht plaats, dan weet de arbeidsrechtadvocaat dit als eerste.
Wat doet een arbeidsrecht advocaat?
Heb je een conflict met je werkgever, roep dan gerust de hulp in van een advocaat arbeidsrecht.
Bijstand door een specialist in arbeidsrecht is gewenst:
- bij ontslag op staande voet
- bij ontslag aanvechten
- om een arbeidscontract of beëindigingsovereenkomst te beoordelen
- als een ontslag met wederzijds goedvinden veilig moet worden afgehandeld
- als je verwikkeld bent in een arbeidsconflict
- bij ontslag via de kantonrechter
- als over een ontslagvergoeding moet worden onderhandeld
- bij ontslag via het UWV
- wanneer er achterstallig loon moet worden gevorderd
- bij ontslag wegens disfunctioneren
- als je tijdens je ziekte wordt ontslagen
Hoeveel kost een arbeidsrecht advocaat?
Voor een arbeidsrechtadvocaat betaal je tussen de € 100 en € 200 per uur. Hoeveel uren precies nodig zijn hangt af van de ingewikkeldheid van jouw zaak. Is een zaak eenvoudig, dan is het verstandig om vooraf een vaste totaalprijs af te spreken met je advocaat.
Om je een indruk van de kosten te geven worden hieronder enkele situaties omschreven. De situatie waarin jouw zaak valt bepaalt in belangrijke mate de kosten. Maak daarom een keuze uit onderstaande situaties en krijg zo zicht op de kosten die de behandeling van jouw zaak met zich mee zal brengen.
- Kosten advocaat bij ontslag op staande voet
- Kosten advocaat bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
- Kosten advocaat bij ontslag vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid
- Kosten advocaat bij ontslag vanwege verstoorde arbeidsrelatie
- Kosten advocaat bij ontslag met wederzijds goedvinden
- Kosten advocaat bij ontslag vanwege faillissement
- Kosten advocaat bij ontslag vanwege verwijtbaar disfunctioneren
Belangrijk! Misschien heb je recht op een toegevoegde advocaat. Afgezien van een eigen bijdrage worden de kosten van zo’n ‘pro deo’-advocaat van overheidswege voor jou vergoed.
Worden kosten arbeidsrecht advocaat vergoed?
In het arbeidsrecht zijn er specifieke gevallen waarin de kosten van de arbeidsrecht advocaat worden vergoed. Bijvoorbeeld:
- Soms vergoedt de werkgever (een deel van) de advocaatkosten. Vaak is dit onderdeel van het resultaat wanneer over een transitievergoeding wordt onderhandeld.
- Heb je een rechtsbijstandverzekering? Vaak worden zaken op het terrein van arbeid of werk hierdoor gedekt. De rechtsbijstandsverzekeraar behandelt dan jouw ontslagzaak en neemt de kosten voor eigen rekening.
- Heb je een laag inkomen dan kan je mogelijk in aanmerking komen van en pro deo advocaat. De arbeidsrecht/pro deo advocaat wordt dan door de overheid betaald. Zelf betaal je een eigen bijdrage.
- Moet je zelf alle kosten betalen, dan is het mogelijk dat uiteindelijk de rechter de tegenpartij veroordeelt om (deels) jouw kosten te dragen.
Wat kan een arbeidsrecht advocaat voor mij doen?
Bestaan er tussen jou en je (ex-)werkgever problemen, dan kan een arbeidsrechtadvocaat je bijstaan op veel gebieden.
Het kan gaan om:
- Een betere ontslagregeling krijgen. Een arbeidsrechtadvocaat kan vaak veel meer uit de onderhandelingen halen dan jij zelf. Dit heeft te maken met ervaring in dit soort zaken en omdat jouw advocaat arbeidsrecht precies weet wat haalbaar is.
- Verhogen van tegemoetkoming of ander soort vergoeding. De arbeidsrecht advocaat weet precies welke argumenten in jouw voordeel werken. Die worden in de onderhandelingen gebruikt. Natuurlijk neemt jouw specialist in arbeidsrecht nooit genoegen met minder dan het maximum haalbare.
- Je bestaanszekerheid veiligstellen. Vooral het recht op WW moet niet in gevaar komen. Zo zal de arbeidsrechtadvocaat je helpen het ontslag op staande voet aan te vechten. De uitkeringsinstantie UWV kan dan niet meer stellen dat je verwijtbaar werkloos bent geworden. Ook een eventuele vaststellingsovereenkomst moet foutloos zijn. Eveneens om je WW-rechten niet in de waagschaal te stellen.
- Onderhandelingsruimte optimaal benutten. Jouw arbeidsrecht advocaat weet dat een werkgever liever geen gerechtelijke procedures wil. Die kosten veel tijd en geld. Dit levert behoorlijk wat speelruimte op tijdens de onderhandelingen. Jouw advocaat voert die onderhandelingen graag. Kom je toch uit bij de rechter, dan heb je de arbeidsrechtadvocaat in ieder geval nodig.
Wanneer moet ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?
Misschien twijfel je aan de inhoud van je arbeidsovereenkomst. Klopt die wel en krijg ik wel waar ik recht op heb? Of je krijgt minder loon van je baas dan het bedrag dat jij dacht te hebben afgesproken. Dit zijn vragen waarop de arbeidsrecht advocaat als expert een antwoord kan geven.
In de meeste gevallen schakelt iemand een arbeidsrechtadvocaat in bij ontslag. Je bent het niet eens met dit ontslag of vindt op z’n minst dat de voorwaarden ervan niet deugen.
Wanneer heb ik een arbeidsrecht advocaat nodig?
Om te beginnen heb je een arbeidsrecht advocaat nodig als je tegen je zin wordt ontslagen. Je kunt dan samen met je advocaat dit ontslag aanvechten of een optimale ontslagregeling zien te krijgen.
Jouw advocaat is er alleen voor jou. Dus jouw situatie wordt nauwgezet beoordeeld en voorzien van een passend advies. Er wordt geprobeerd om het ontslag terug te draaien en anders een optimale afhandeling van het ontslag te bereiken. Jouw arbeidsrechtadvocaat gaat hiertoe met jouw werkgever de onderhandeling aan. Dat gebeurt meestal in een stadium voordat de zaak bij een rechter komt.
Denk aan onderhandelen en begeleiden in de volgende situaties:
- Ontslag op staande voet
- Het nakijken van een arbeidscontract of beëindigingsovereenkomst
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Een arbeidsconflict
- Ontslag via de kantonrechter
- Het onderhandelen over een ontslagvergoeding
- Ontslag via het UWV
- Het vorderen van achterstallig loon
- Ontslag bij disfunctioneren
- Ontslag bij ziekte
Hoe vind ik een goede arbeidsrecht advocaat?
Bij het vinden van de juiste advocaat voor een arbeidsrechtelijke kwestie is jouw precieze situatie van belang. Wij werken samen met een landelijk netwerk van arbeidsrecht advocaten. Zet jouw eerste stap met een gratis intakegesprek. Op basis hiervan kan je direct worden geholpen en doorverwezen naar een geschikte advocaat bij jou in de buurt.
Wat is de beste arbeidsrecht advocaat voor mij?
Jouw situatie bepaalt wie de beste arbeidsrechtadvocaat voor jou is. Soms is (zeer) specialistische kennis op een bepaald deelgebied vereist. Op een ander moment past er een arbeidsrecht advocaat bij jou die de hele breedte van het vakgebied als werkterrein heeft. Daar komt bij dat elke advocaat zijn of haar eigen speciale vaardigheden heeft. Moet er worden onderhandeld, gecoacht of is het opstellen van een goed advies de hoofdzaak? Daarbij komt ook nog de vraag of een rechtszaak wordt verwacht of dat er vermoedelijk buiten rechte een schriftelijke afhandeling zal plaatsvinden.
Al deze factoren worden meegewogen bij een goed advies over de juiste advocaat arbeidsrecht. Voorkom een verkeerde keuze en onnodige kosten.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.
Gerelateerde blogs
Waarom een arbeidsrecht advocaat inschakelen?
Krijg je ontslag, heb je een arbeidsconflict of wil jij graag een arbeidsovereenkomst laten opstellen door een professional? Dan .. >
Wat moet je doen na ontslag?
Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan. In ons land zijn alle medewerkers goed .. >
7 zaken die misgaan als je geen advocaat inhuurt bij ontslag
Misschien was het iets dat je zag aankomen of misschien is het iets waarvan je dacht dat het alleen gebeurde .. >
Tips voor zoeken beste arbeidsrecht advocaat
Denk je dat het vinden van de beste arbeidsrecht advocaat moeilijk is? Dat valt erg mee. Bedenk eerst waarom je .. >