Het is een situatie die niemand graag meemaakt: je bent onterfd, en vervolgens blijkt dat jouw vader of moeder al vóór het overlijden geld heeft weggegeven. Misschien aan een broer, zus of een nieuwe partner. Je vraagt je af of je nog recht hebt op jouw legitieme portie. Goed nieuws: je kunt nog steeds jouw deel claimen, zelfs als er vooraf schenkingen zijn gedaan. Dit heet ‘inkorting’. Maar hoe werkt dat precies?
- Wat betekent inkorting precies?
- Wanneer kun je inkorting toepassen?
- Hoe bereken je jouw legitieme portie bij inkorting?
- Hoe werkt het praktisch: wie betaalt jouw legitieme portie?
- Wat doe je als de ontvanger weigert te betalen?
- Kom zelf in actie: bereken snel jouw legitieme portie
- Behoefte aan juridische hulp?
Wat betekent inkorting precies?
Inkorting houdt in dat schenkingen die zijn gedaan vóór het overlijden worden teruggedraaid, zodat jij alsnog jouw minimale erfdeel ontvangt. Dit gebeurt natuurlijk niet letterlijk, maar in geld. De persoon die de schenking heeft ontvangen, moet jouw deel aan jou betalen. Dit is vastgelegd in het erfrecht om kinderen te beschermen tegen volledige onterving door schenking.
Wanneer kun je inkorting toepassen?
Je kunt inkorting toepassen als blijkt dat het resterende vermogen onvoldoende is om jouw legitieme portie uit te betalen. Het gaat meestal om grote giften die binnen vijf jaar vóór het overlijden zijn gedaan. Maar let op, er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als duidelijk is dat de schenking bedoeld was om jou te benadelen. Dan kan het ook om oudere giften gaan.
Hoe bereken je jouw legitieme portie bij inkorting?
Om jouw legitieme portie te berekenen, tel je eerst het vermogen van de overledene bij overlijden op bij de waarde van alle relevante schenkingen. Hier bereken je vervolgens jouw legitieme deel van. Dit is meestal de helft van wat je normaal gesproken zou erven zonder testament. Wil je precies weten wat jouw legitieme portie bedraagt? Op deze pagina kun je eenvoudig jouw legitieme portie berekenen.
Hoe werkt het praktisch: wie betaalt jouw legitieme portie?
Degene die de schenking heeft gekregen, moet jouw legitieme portie aan jou uitkeren. Stel, jouw broer of zus heeft vlak voor het overlijden €50.000 gekregen, en jij bent volledig onterfd. Dan kun je via inkorting toch jouw legitieme portie opeisen bij jouw broer of zus.
Wat doe je als de ontvanger weigert te betalen?
Als de ontvanger van de schenking weigert te betalen, moet je zelf in actie komen. Je kunt dan het beste juridische hulp zoeken. Je advocaat kan namens jou een duidelijke en formele brief sturen. In veel gevallen leidt dit al tot betaling. Als dit niet werkt, kun je juridische stappen zetten. Denk bijvoorbeeld aan een procedure bij de rechtbank.
Kom zelf in actie: bereken snel jouw legitieme portie
Ben jij onterfd en denk je dat er vooraf schenkingen zijn gedaan? Laat er geen gras over groeien en kom zelf in actie. Ga naar de pagina waar je eenvoudig jouw legitieme portie kunt berekenen en ontdek snel welk bedrag jij minimaal kunt opeisen.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
sterrendoenintextmodus
 Â
sterrendoenintextmodus
 Â
sterrendoenintextmodus
 Â