Ben je als kind onterfd, dan kan je altijd nog je legitieme portie opeisen. Hoe je dit moet doen, beschrijven we in dit artikel.
- Uitzoeken of je nog binnen de gestelde termijn bent met opeisen legitieme portie
- Uitzoeken wie de erfgenamen zijn
- Uitzoeken of er een executeur is
- Erfgenamen /executeur inlichten over opeisen legitieme portie
- Informatie en stukken verzamelen om de hoogte van de legitieme portie te berekenen
- Kan ik mijn legitieme portie gelijk opeisen?
Uitzoeken of je nog binnen de gestelde termijn bent met opeisen legitieme portie
Wanneer je bent onterft, is het contact met de overleden ouder vaak afwezig. Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder. Het gaat hier om een vervaltermijn. Die kan dus niet worden gestuit of verlengd. 5 jaar is in dit geval echt 5 jaar.
Uitzoeken wie de erfgenamen zijn
Met de vraag ‘Hoe je legitieme portie opeisen’ hangt samen dat je moet weten wie de erfgenamen zijn. Dit kunnen broers en zussen zijn, maar ook anderen die iets van de erflater hebben geërfd. Ook degenen die slechts een legaat ontvingen, komen in aanmerking om jouw deel van de nalatenschap bij op te eisen. Ten slotte is ook een zogenaamde lastbevoordeelde iemand waarbij je jouw legitieme portie kan opeisen.
Uitzoeken of er een executeur is
Je kunt je legitieme portie opeisen bij de hiervoor genoemde personen, maar het is eenvoudiger om dit te doen bij de executeur. Die is niet bij elke nalatenschap aanwezig. Soms verdelen de gerechtigden tot de nalatenschap deze gezamenlijk, met name als er geen testament door de erflater is gemaakt. ‘Kan ik mijn legitieme portie opeisen?’ is een vraag die het eenvoudigst bij een bestaande executeur tot uitvoering kan worden gebracht. Dit is namelijk de aangewezen persoon om alle verplichtingen en schulden die op de nalatenschap rusten te inventariseren, voordat tot daadwerkelijke verdeling kan worden overgegaan.
Erfgenamen /executeur inlichten over opeisen legitieme portie
Wanneer je jouw legitieme portie opeisen in gang zet, is het verstandig om dit op een bewijsbare manier te doen. Verzend je bijvoorbeeld een brief per e-mail, verwijs daarin dan gelijk naar een papieren versie van de brief die je tevens naar de geadresseerde zult sturen. Wanneer je deze papieren brief vervolgens verzendt, doe dit dan aangetekend. Gebruik voor het kenbaar maken van jouw eis bijvoorbeeld de volgende brief. Is er geen executeur, verzend de brief dan aan degenen waarvan jij weet dat ze hebben meegedeeld in de nalatenschap.
Informatie en stukken verzamelen om de hoogte van de legitieme portie te berekenen
Degenen die jij hebt aangeschreven, zijn verplicht om mee te werken aan het afwikkelen van jouw vordering. Toch kan het geen kwaad om zelf goed onderzoek te doen naar de hoogte en omvang van de erfenis, om de legitieme portie te kunnen berekenen. Bij een legitieme portie opeisen ben je zelf ook erfgenaam. Als zodanig heb je recht op inzage in de administratie van de erflater. Je kunt daar ook een afschrift van verlangen. Heeft de executeur of één van de erfgenamen de beschikking over deze stukken, dan is die tot medewerking verplicht.
Kan ik mijn legitieme portie gelijk opeisen?
Bij de vraag hoe je een legitieme portie kan opeisen van de overige erfgenamen, hoort ook een termijn. Die bedraagt 6 maanden na het overlijden van de erflater. Pas vanaf dat moment kun je de legitieme portie opeisen. Had de erflater een echtgenoot of samenlevende partner, dan wordt de vordering pas opeisbaar als deze overlijdt.
Hulp nodig?
Maak het jezelf eenvoudig en schakel een erfrechtadvocaat in. Die kan je hierbij ondersteunen, waardoor je zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
 Â
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
 Â
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
 Â
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
 Â
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
 Â
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.
Gerelateerde blogs
Legitieme portie en bijstand: dit moet je weten
Ontvang je een bijstandsuitkering en kom je erachter dat je recht hebt op een legitieme portie? Dan brengt dit .. >
Dit zijn de 5 belangrijkste termijnen rondom de legitieme portie
Je bent net geconfronteerd met het feit dat je bent onterfd. Dit brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheid met .. >
Onterfd? Zo claim je jouw legitieme portie succesvol
Ben je onverwacht onterfd en voel je je daardoor gekwetst en onzeker over je rechten? Je bent niet de .. >
Hoe worden schenkingen meegenomen bij de berekening van de legitieme portie?
Stel je voor dat je recht hebt op een legitieme portie uit een erfenis, maar je ontdekt dat er .. >
Legitieme portie opeisen als het geld al weggegeven is: hoe werkt inkorting?
Het is een situatie die niemand graag meemaakt: je bent onterfd, en vervolgens blijkt dat jouw vader of moeder al .. >
Zo ziet een verklaring van erfrecht voorbeeld eruit (inclusief uitleg)
Wanneer iemand komt te overlijden, ontstaan er veel praktische vragen rondom de erfenis. Een verklaring van erfrecht biedt duidelijkheid over .. >