Zwetende handpalmen. Hartkloppingen. Angst voor afwijzing. Niet hebzuchtig willen lijken. Klinkt een van deze dingen bekend als je ergens over wilt onderhandelen? Probeer nu eens te onderhandelen tijdens de strijd van je leven – echtscheiding. Beslissingen die van invloed zijn op de dingen die het meest voor je betekenen, en die ze voor altijd zullen beïnvloeden. Dat zijn je kinderen, je geld, je huis en je bedrijf. Geen wonder dat het stressvol is. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze angst te bestrijden en dat je echtscheidingsonderhandelingen kunt benaderen op een kalme, geplande en methodische manier die je zoveel dichter bij je nieuwe leven brengt.

De scheidingsboot is niet “de liefdesboot”

Een belangrijk element van echtscheiding is onderhandelen. Hoewel televisie en films het drama en de theatraliteit van de rechtszaal hebben uitgebeeld en op de voorgrond plaatsen, is de waarheid dat 95% van de echtscheidingszaken tot een vergelijk komt voor ze voor de rechter komen.

Onderhandelen in het algemeen is een zeer geoefende en aangeleerde vaardigheid. De eerste soorten onderhandelingen die in ons opkomen als we aan onderhandelen denken zijn het kopen van een auto of het onderhandelen over een salaris, maar de waarheid is dat we dagelijks mensen proberen over te halen om te doen wat we van ze willen. Dat gezegd hebbende, onderhandelingen over echtscheidingen zijn vaak de hoogste vorm van overreding die we kunnen tegenkomen en de meest ongemakkelijke. Wie weet meer op je knoppen te drukken dan je toekomstige ex-echtgenoot?

Echtscheidingsonderhandelingen zijn speciaal, vanwege de intense emotie die ermee gepaard gaat. In tegenstelling tot zakelijke onderhandelingen onderhandel je met iemand die jou door en door kent, en omgekeerd. Plus, er zit een enorme emotionele kant aan deze onderhandelingen. Dus het creëren van een betere onderhandelingspositie kan zeer bruikbaar zijn.

Wat is hefboomwerking & hoe krijg je het?

Dit voordeel of betere onderhandelingspositie is wat je nodig hebt om met de tegenpartij tot een akkoord te komen. Denk aan specifieke kennis, geld, of iets anders waarvan je weet dat het de andere partij ertoe zal aanzetten de zaak op te lossen, en belangrijker nog op een manier waarop jij wilt dat het geregeld wordt. Dit voordeel is de sleutel in elke onderhandeling, maar vooral in echtscheidingszaken of familiezaken. Tot een eerlijke akkoord te komen bespaart beide partijen tijd, geld en stress.

Dus hoe krijg je dit voordeel? Eerst moet je de waarde kennen van wat je hebt dat de andere partij zou kunnen willen hebben. Dit betekent dat de eerste stap in je analyse, is bepalen wat je denkt dat de andere partij drijft. Het kan zijn dat ze geen alimentatie wil betalen, alimentatie wil krijgen, zoveel mogelijk ouderschapstijd wil, niet wil dat bepaalde informatie in het openbaar komt (d.w.z. tijdens een proces), vrienden wil blijven, of gewoon wraak. Net zoals je aanstaande ex weet wat jou drijft, weet jij waarschijnlijk ook wat hem drijft.

Het belang van kennis

Doe je onderzoek en wees voorbereid. Bereken de waarde van dingen. Dit betekent dat je misschien taxaties moet doen, waardebepalingen moet laten maken, of juridisch onderzoek moet laten voorbereiden en klaarzetten om voor te leggen: Ken je feiten.

Een van de grote fouten die mensen hier maken is te veronderstellen dat bemiddeling of onderhandelingen buiten de rechtszaal vrijblijvende gesprekken zijn. Wil je niet dat je bemiddeling alleen maar uitloopt op een duur gesprek, dan moet je je erop voorbereiden alsof je naar een rechtszaak gaat.

Bepaal je beste en slechtste scenario’s

Veel mensen denken dat als ze niet willen vechten, ze niet aan “macht” moeten denken. Dat je dat alleen nodig hebt als je van plan bent te vechten. De waarheid is dat je het als pressiemiddel kunt inzetten om de andere partij tot een oplossing te bewegen. Bedenk ook dat geen van beide partijen zal instemmen met hun slechtste scenario, wat mogelijk jouw beste scenario is.

Zoek dus uit wat je bodem eis is, wat is het minste waar je mee kunt leven, of wat is het punt waarop je bereid bent je kansen te wagen en de rechter te laten beslissen. Al dit werk doe je al voor dat de eerste bemiddeling heeft plaats gevonden. Terwijl je deze voorbereiding doet, kom je ook automatisch tot je eerste bod..

Het is niet persoonlijk

Jij en je echtgenoot zitten in wat kan aanvoelen als een spelletje Survivor, maar zo hoeft het niet te zijn. Het komt vaak neer op eenvoudige psychologie: Iedereen wil het gevoel hebben dat hij iets gekregen heeft. De truc in deze situatie is dus om van tevoren te beslissen waarmee je bereid bent te leven, en als je daar dan belandt, weet je dat het winst is.

Een belangrijk punt bij al het bovenstaande is dat je dit voordeel niet te vroeg in het spel weggeeft. Zorg ervoor dat je je voordeel bewaart voor wanneer je het nodig zult hebben. Dat is misschien niet meteen aan het begin van het proces. Hou het vast tot de tijd rijp is.

Een goed voorbeeld hiervan kan zijn dat je het huis eigenlijk niet wilt, maar dat je weet dat je echtgenoot het graag wil houden. Vertel je echtgenoot niet meteen van tevoren dat je het huis niet wilt. Als je echtgenoot je uiteindelijk over een andere kwestie aan de muur probeert te nagelen, dan zou je kunnen besluiten dat je dat huis toch wilt hebben.

Het is echt van cruciaal belang dat je, terwijl je door het scheidingsproces gaat, een goed inzicht hebt in wat je graag wilt hebben en ook in wat je bereid bent zonder mee te leven. Je zult niet namelijk alles krijgen wat je wilt. Maar wat je troost moet geven is dat je aanstaande-ex dat ook niet zal doen. Geef ook prioriteiten aan je must-haves.

De onderste steen boven

Dus als je overweegt een echtscheiding aan te vragen, of je zit er nu midden in, en of je nu via je echtscheidingsadvocaten of rechtstreeks met je echtgenoot onderhandelt, zorg er dan voor dat je je goed voorbereidt en je voordeel verstandig gebruikt. Uiteindelijk is een goede echtscheidingsregeling die jij en je ex zelf bedenken meestal het beste voor alle betrokkenen.

Door de juiste druk uit te oefenen kun je de eerlijkste schikking krijgen, voor de minste kosten en in de minste tijd, zodat je verder kunt met het bereiken van dat nieuwe land, waar je kunt beginnen met het opbouwen van je nieuwe begin en nieuwe toekomst.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory