Wil je een rechtszaak starten of ben je gedagvaard dan is het goed om te weten wat de kosten zijn en of je deze kan terugvorderen. Bij een rechtszaak starten hebben we het in de advocatuur over procederen oftewel de stap naar de rechter maken. Niet altijd fijn, maar soms kom je er simpelweg niet uit met de tegenpartij en moet je procederen.
Er zijn 4 procedures te onderscheiden:
- Gerechtelijke procedure – Wanneer je een juridisch conflict hebt en naar de rechter wilt heet dit een gerechtelijke procedure starten.
- Civielrechtelijke procedure – Hierbij start je een procedure om een conflict tussen jou en een persoon of bedrijf voor de rechter te brengen.
- Bestuursrechtelijke procedure – Dit is een rechtszaak tussen jou en de overheid. Bijvoorbeeld de gemeente, uitkeringsinstanties of belastingdienst.
- Strafrechtelijke procedure – Een strafrechtelijke procedure wordt altijd gestart door de overheid waarbij jij wordt verdacht van een strafbaar feit.
Gerechtelijke procedure starten
Een gerechtelijk procedure starten kan jezelf doen of samen met een advocaat. Het advies is wel om eerst in een gesprek met de tegenpartij te kijken of het conflict zonder rechter opgelost kan worden. Schakel hierbij ook een advocaat in om te zorgen dat jouw belangen goed behartigd worden.
Kom je er niet uit in het gesprek, start dan een gerechtelijke procedure om de zaak voor de rechter te brengen. Afhankelijk van het type zaak zijn er andere kosten. Het grootste verschil in kosten zijn de uren die je advocaat maakt. Hoe complexer het conflict, hoe meer uren.
Het is goed om te weten dat een advocaat niet altijd verplicht is om in te schakelen. Bel of mail als je wilt weten of voor jouw rechtszaak een advocaat verplicht is.
Kosten rechtszaak bij civielrechtelijke procedure
Civiel recht heet ook wel burgerlijk recht. Bij een civielrechtelijke procedure, bijvoorbeeld een echtscheiding of burenruzie, moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Griffierecht – Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter. De hoogte van het griffierecht is afhankelijk de gekoppelde waarde (bijvoorbeeld schadevergoeding of vordering) en je inkomen. Het bedrag ligt tussen 80 en 500 euro.
- Kosten voor een advocaat – De advocaatkosten zijn afhankelijk van het conflict waarover je wilt gaan procederen. Een echtscheiding is vaak een formaliteit en kan binnen 1 uur advocaat geregeld zijn. Een conflict waarbij het gaat om veel geld of belangen kan je rekenen op 20 tot 40 uur van een advocaat. Bij een uurtarief van 200 euro kom je op 4 tot 8 duizend euro. Vraag nu een vrijblijvende offerte voor de behandeling van jouw zaak.
- Overige kosten – Denk hierbij aan te maken kosten voor het inschakelen van een deurwaarder of kosten voor inschakelen van getuigen of deskundigen (bijvoorbeeld hun reis- en verblijfskosten).
Als de rechter je gelijk geeft, is de kans groot dat de tegenpartij de door jouw gemaakte proceskosten moet betalen. Onder deze proceskosten vallen onder andere de advocaatkosten, griffiekosten en kosten voor bijvoorbeeld deskundigen en getuigen die nodig zijn bij de zaak.
Tegemoetkoming in kosten advocaat
Als je de kosten van een advocaat niet of slechts gedeeltelijk kan betalen, heb je mogelijk recht op een pro deo advocaat. Dit betekent dat de overheid een deel van de kosten van de advocaat betaalt. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen en eigen vermogen.
Advocaat niet verplicht
Als de civiele procedure bij het kantongerecht loopt, hoef je geen advocaat in te schakelen. Het kantongerecht behandelt zaken waarbij de vordering minder dan € 25.000 bedraagt. Daarnaast gaat de kantonrechter over arbeidszaken, huurzaken, lichte strafzaken en geschillen over consumentenkrediet en consumentenkoop. Wil je toch juridische bijstand hebben dan kan je kiezen voor een jurist om kosten te besparen.
Kosten rechtszaak bij een bestuursrechtelijke procedure
Een bestuursrechtelijke procedure is een rechtszaak tegen de overheid en verlopen vaak op dezelfde manier. Nadat een overheidsinstantie, belastingdienst, gemeente of UWV, een besluit heeft genomen, kan je daar bezwaar tegen maken. Als je het oneens bent met de beslissing op je bezwaar, kunt je daartegen in beroep gaan. Bij een bestuursrechtelijke procedure, waarbij burgers tegenover de overheid staan, moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Griffierecht – Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter. Het bedrag is afhankelijk de gekoppelde waarde (bijvoorbeeld schadevergoeding of vordering) en je inkomen. Het bedrag ligt tussen 80 en 500 euro.
- Kosten voor een advocaat – Juist omdat er tijdens een bestuursrechtelijke procedure sprake is van ongelijke partijen is het verstandig om een advocaat in te schakelen. De overheid is machtig en heeft daarom ook meer middelen en kennis om een rechtszaak te winnen. De kosten van een advocaat bij een bestuursrechtelijke procedure kun je nu gemakkelijk inzichtelijk krijgen door een vrijblijvende offerte aan te vragen.
- Overige kosten – Denk hierbij aan te maken kosten voor het inschakelen van getuigen of deskundigen (bijvoorbeeld hun reis- en verblijfskosten).
Als de rechter je gelijk geeft, is de kans groot dat de overheid de door jouw gemaakte proceskosten moet betalen. Onder proceskosten vallen onder andere de advocaatkosten, griffiekosten en kosten voor bijvoorbeeld deskundigen en getuigen die nodig zijn bij de zaak.
Overheid betaalt mogelijk je advocaatkosten
Als je geen advocaat kan betalen dan is er de mogelijkheid om een advocaat met toevoeging in te schakelen. Deze advocaat gaat dan jouw zaak behandelen, waarbij de overheid een groot deel van de advocaatkosten betaalt.
Zo’n advocaat wordt ook wel een pro deo advocaat of advocaat van onvermogen genoemd. De term advocaat met toevoeging is in die zin een andere bewoording voor een pro deo advocaat.
Kosten rechtszaak bij een strafrechtelijke procedure
Wanneer je een strafbaar feit hebt gepleegd, vervolgt het Openbaar Ministerie je in een strafrechtelijke procedure. Tijdens deze procedure gaat een rechter beoordelen of je schuldig bent aan het strafbare feit en zo ja, welke straf daarbij past.
Bij een strafrechtelijke procedure hoef je geen griffierechten te betalen. Wel betaal je de kosten voor een advocaat als je deze wilt inschakelen. Verder zijn er kosten voor het inschakelen van een deurwaarder of kosten voor inschakelen van getuigen of deskundigen (bijvoorbeeld hun reis- en verblijfskosten). Niet elke advocaat heeft ervaring met strafrecht, wij kunnen je direct koppelen aan de beste strafrecht advocaat.
Kies pro deo advocaat = kosten betaalt door overheid
Wanneer je kiest voor de inzet van een pro deo advocaat wordt een groot deel van de advocaatkosten betaald door de overheid. Je inkomen en vermogen moet wel onder een bepaalde grens zijn om in aanmerking te komen.
Laat je altijd goed voorlichten
Laat je altijd goed voorlichten voordat je een rechtszaak start. Een advocaat kan je hierbij helpen:
- Via ons is het eerste telefonisch advies altijd gratis.
- Zij kunnen een inschatting maken van jouw zaak: hoe lang gaat het proces duren en wat is de slagingskans.
- En bij winst in de rechtszaak wordt jouw eis ingewilligd en de advocaatkosten door de tegenpartij vergoedt.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.